Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/550-6115

Nyomaték szerszámok

A nyomatékszerszámok nélkülözhetetlen eszközök akkor, ha egy csavart tökéletesen szeretnél megszorítani. Gyakorlatilag bármilyen helyzetben jól jönnek, de a legnagyobb szükség rájuk a mozgó szerkezetek, működő berendezések esetében van. Természetesen vannak kifejezett alkalmazási terepei is, elsősorban különböző szerelőműhelyben, illetve ipari környezetben alkalmazzák.

Nem érdemes elfelejteni azt a tényt sem, hogy otthon is nagyon nagy hasznát vehetjük egy nyomatékkulcsnak, amennyiben precíz munkát szeretnénk végezni, illetve nem félünk hozzányúlni például a mosógéphez vagy kicserélni a bicikli kerekét.
A nyomatékszerszámok jelentősége

A nyomatékkulcsok biztosítják azt, hogy egy csavar optimálisan legyen meghúzva. Hiszen az is problémát jelent, ha túl erősen, ahogy az is, ha túl gyengén szorítjuk meg a kötőelemet. Míg az első esetben a szerkezetében történnek változások, tulajdonképpen megnyúlik, majd elszakad, a másodikban eleve nem fog megfelelően tartani. A mozgó, rezgő gépek és eszközök esetében mindkét szituáció komoly problémákhoz vezethet, amelynek végső következménye a berendezés tönkremenetele, illetve a bicikli, motor vagy autó esetén komoly baleset is lehet. Ez a tény pedig fontos kéziszerszámmá teszi a nyomatékkulcsokat.

 

Mennyire kell meghúzni a csavart?

Ez mindig az adott szituációtól és berendezéstől, eszköztől függ, a mértékét pedig a gyártó határozza meg. Nagyon fontos, hogy ezt komolyan vegyük, mert ebbe az értékbe minden fontos tényező bele van kalkulálva, például a kötőelemek idővel elkerülhetetlenül bekövetkező állapotromlása is. S hogy ez miért fontos? Azért, mert a menetbe beletört csavar komoly problémát jelent, az eltávolítása nehézkes, gyakran nem megoldható segítség nélkül, ellenben borsos árat is elkérhetnek érte.

A nyomatékszerszámokkal, illetve azok szakszerű használatával minden ilyen jellegű problémát elkerülhetünk, a rögzítést pedig szakszerűen és biztonságosan végezhetjük el.

 

Milyen nyomatékkulcsok közül választhatunk?

Ha a nyomatékszerszámok fajtáira vagyunk kíváncsiak, akkor első körben érdemes a mechanikusan és az elektronikusan működő nyomatékkulcsok között különbséget tennünk. Habár mindkét szerszám ugyanúgy analóg módon működik, a második csoportba tartozó modellek esetében a digitális megoldások egyszerűsítik az eszköz használatát.

Az egyszerűbb szerkezetek között találhatunk hajtókaros, erőmérős és racsnis vagy úgynevezett lekattanós változatokat egyaránt. Az utolsó a legismertebb, ez a beállított nyomaték elérésekor gyakorlatilag lekattan a csavarról, így megakadályozza, hogy túl erősen húzzuk meg. A pontosság szempontjából viszont az erőmérősek teljesítenek ezek közül a legjobban.

Ezek után bizonyára nem meglepő, hogy az elektronikus modellek is ezt a technikát alkalmazzák. Ezek egyébként hanggal jelzik az ideális állapot elérését. A digitális megoldások között találunk elektronikus adaptert is, ami a csavarkulcs, valamint a krova hajtószár között elhelyezve működik.

 

Melyiket érdemes választani?

Nem véletlen, hogy az újabb innovációk mellett a régebbi változatok sem tűntek el a kínálatból. A digitális eszközöknél ugyanis könnyebben szaladhatunk bele a túlhúzás hibájába, kevésbé avatott kezek számára jobb ötlet a racsnis változatnál maradni, ahol ilyen nem fordulhat elő. Természetesen ebben az esetben el kell fogadni némi tökéletlenséget, ami a beállítást illeti, ami bonyolultabb, mint az elektronikus változatnál, de azért nem átláthatatlan. Amennyiben szeretnél segítséget kérni ebben vagy a döntésed meghozatalában, örömmel állunk rendelkezésedre!