Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Részletek
Menü

COB LED Technológia

COB LED Technológia

A COB (Chip On Board) a LED-ek egy új generációja, ami egész más gyártási eljárással készül, mint az elődei. A korábbi - power és SMD - LED-del készült fényforrásoknak a hőterhelés nagyon nagy problémát jelentett, ha zárt környezetben használták, illetve a fényhasznosításuk sem volt minden igényt kielégítő.

Miért jobb a COB?

A COB a LED-ek egy új generációja, ami egész más gyártási eljárással készül, mint az elődei. A korábbi - power és SMD - LED-del készült fényforrásoknak a hőterhelés nagyon nagy problémát jelentett, ha zárt környezetben használták, illetve a fényhasznosításuk sem volt minden igényt kielégítő.

Az új chipek közvetlenül a tokozás, illetve - ahogy nagyobb méretű moduloknál nevezzük - a ház alaplapján kaptak helyet, így a hőátadásuk sokban javult, ellentétben a korábbi megoldásokkal, ahol a LED hátlapja volt a hűtőfelület. Ezen helyezkedett el több, különböző réteg, amelyek között hiába volt nagyon szoros kapcsolat, mindegyik gátolta a hő könnyű elvezetését. A leggyakoribb hibajelenség ezért az volt, hogy köznyelven kifejezve a LED "kiégett".

A valóságban is valami egészen hasonló történt, de a pontosabb meghatározás az, hogy a túlzott hőterhelés következtében a belül elhelyezkedő ezüst/arany szál elpattant vagy megégett. Ilyen esetben - mint áramköri elemet - az adott LED-et szakadásként értelmezzük, így nem vezeti tovább az áramot.

A korábban említett alacsonyabb hőterhelés a chipekre nézve nagyon kedvező hatással van, mert így az élettartam és a fényhasznosítás jelentősen megnövekedett. Tudni kell a LED chipekről, hogy az üzemi hőmérsékletet elérve romlik a fényhasznosításuk, vagyis az 1W befektetett energiából egyre kevesebb fényt állítanak elő. Ez minden LED termékre igaz, minőségtől függetlenül. A minőség annyit befolyásol, hogy a magasabb kategóriás termékeknél, mint például a BGS Technic munkalámpa, ez kevésbé észlelhető, míg az alacsonyabbaknál akár szemmel látható is lehet.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy mikor felkapcsoljuk a világítást, sokkal nagyobb a kezdeti fényerő, mint egy fél órás üzemeltetés után. Természetesen ez a csökkenés az üzemi hőmérséklet elérésével megáll azon az értéken, amit a gyártó a termékekhez feltüntetett. 

Fontos megjegyezni, hogy vannak olcsóbb kategóriás termékek, ahol a gyártó trükközik ezzel, és a 25 °C-os hőmérséklethez tartozó fényáramot adja meg, nem pedig a 120-130 °C-hoz valót, ahogy a komolyabb LED márkák teszik. Ezzel ránézésre előnyt tudnak szerezni, de hosszú távon ez mindig kiderül.

Összességében kijelenthető, hogy a COB LED-ek esetében a LED fényforrásokat érintő két hátrány, a korai "kiégés" és az alacsony fényhasznosítás már nincs jelen, mivel ezek a példányok 50.000 üzemórát is képesek működni, és a fényhasznosításuk 93lm/W-tól egészen 161lm/W-ig terjed.

A BGS Technic munkalámpa megbízható folyamatos teljesítmény mellett a hosszú élettartam előnyeit kínálja. A 2200 mA-s akkumulátor akár a teljes munkaidő során biztosítja a stabil fényforrást, de 2,5 óra folyamatos használat mellett is megbízhatóan működik!

A BGS Technic COB LED munkalámpa jellemzői:

Különösen jól használható szűk helyeken a keskeny kialakításnak köszönhetően;

Egyenletesen bevilágítja a munkaterületet;

Fokozatmentesen állítható fényerő;

Forgó talp, erőteljes mágnessel;

Forgó akasztó;

Töltésjelző LED.

Technikai adatok:

            Max. COB LED teljesítmény:     15 W

            Működési idő (max. fényerővel):          Kb. 2,5 óra

            Működési idő (csökkentett fényerővel):           Kb. 12 óra

            Akkumulátor:   Li-Ion, 2200 mAh

            Töltés: USB töltő, DC 5V 1000 mA

            Töltési idő:       Kb. 4 óra

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek

Keresés

Árukereső.hu Árukereső.hu